Slik renser du huden riktig

Slik renser du huden
Slik renser du huden

Slik renser du huden riktig

Glatt, myk og fin hud. En tanke alle drømmer om. Ofte er det ikke rom for full hudpleie i hverdagen. Så hva er viktigst å prioritere for å få glatt, myk og fin hud?
Av Camilla Tran, produktsjef i Amberly

En ting jeg og andre hud terapeuter er helt sikker på: Huden trenger å bli renset. Dette tar kun få minutter av dagen din. I en travel hverdag kan dette være krevende minutter for noen. Erfaringen min har vist at det ikke handler om tid, men det handler om erfaring og kunnskap. Når du vet hvorfor og hvordan du skal rense huden, vet jeg at du kommer til å rense huden din. Målet mitt er at hudrens skal bli som din daglige tannpuss.

Det finnes en rekke fordeler med å rense huden. Det er enkelt og meget forfriskende. Under finner du mine beste tips og råd. Små endringer gir stor forskjell på både utseende og selvfølelse.

Rens huden, men uten såpestoff

Jeg anbefaler alle mine kunder å «rense huden» uten såpestoff. Når jeg sier dette, får jeg mange forvirrende blikk i retur. Så hva skal du rense huden med? Vann? Det jeg egentlig mener er «å gjøre huden din ren». Gjør den fri for talg, forurensinger, sminke og døde hudceller. Å rense huden er å gjøre den ren og klar for mottakelse av andre produkter som senere skal på huden.

Hvorfor må jeg si «uten såpestoff»?

Fra første dag i barnehagen blir vi fortalt at vi må vaske hendene med såpe. Såpe er viktig for å få hendene helt rene. Siden ansiktshuden er tynnere kan såpe bli for sterk for den. Såpestoffer bryter ned hudbarrieren vår. Såpe er ingredienser som gjør huden vår ren. Huden vår blir ren, men den sliter ned hudbarrieren vår. Derfor er det viktig å rense huden med produkter som ikke inneholder såpe, eller andre sterke ingredienser.

Er alle ansiktsrens uten såpe?

Nei, det er dessvere ikke det. Derfor nevner jeg dette hver gang. Noen inneholder såpe da dette gir ren og klar hud med en gang. Ved bruk av såpestoff overtid, sliter vi på hudbarrieren vår, og den blir mer sensitiv og utsatt for inflammasjoner. Dette ønsker vi absolutt ikke å gjøre.

Camilla Tran er produktsjef i Amberly og lidenskapelig opptatt av hudpleie og makeup. Se alle våre renseprodukter.

Slik renser du huden

Amberly sine renseprodukter inneholder ikke såpe.

Morgen rens av huden

For å forklare morgen rens, må jeg kort innom anatomien. Huden har den fantastiske evnen til å trekke til seg næring, og evnen til å skille ut avfallsstoffer. Dette er stoffer kroppen ikke har nytte av. Avfallsstoffer er f.eks talg og svette. Huden sin oppgave er å beskytte indre organer. Når kvelden kommer og de andre organene jobber mindre, får huden tid til seg selv. Da reparerer den skader den har fått i løpet av dagen. Noen av dere har kanskje lagt merke til at nattkremen er rikere enn dag kremen. Det er blitt påvist at hudene trenger ekstra mye næring for å reparerer seg selv. På kvelden trekker den til næring fra kremen, reparere der det trengs, deretter skiller den ut avfallsstoffer. Det er nettopp dette som skal vaskes av på morgenen. Hvis du ikke renser huden, kan den få tette porer og uren hud.

Kvelds rens av huden

En generell huskeregel er å rense huden morgen og kveld. Kveldsrensen er alfa omega om du ønsker ren og klar hud. I løpet av dagen svetter du, og dette legger seg på hudoverflaten. Vi lever i en verden som er preget av forurensinger både inne og ute. Dette er partikler som påvirker hudens evne til å puste. Den gjør at huden eldres fortere. Derfor er det viktig å rense huden din. Både menn og kvinner sminker seg, noe som er svært viktig å fjerne før vi legger oss. Med mange lag med «skitt», er det viktig å rense huden to ganger. Første renser du alt som har lagt seg oppå huden, andre ganger renser du huden i dybden. Derfor er dobbel rens viktig på kveldtid.

Bruk ulike renseprodukter morgen og kveld

Rens på morgen og kveld har en ting til felles: vi skal få huden ren. Siden huden er forskjellig på morgen og kveld, anbefaler jeg to forskjellige renser. På kvelden ønsker jeg en rens som renser godt, mens på morgenen ønsker jeg at den skal rense skånsomt og tilføre huden min fuktighet.

Camilla Tran

Bruk ulike renseprodukter morgen og kveld

Rens på morgen og kveld har en ting til felles: vi skal få huden ren. Siden huden er forskjellig på morgen og kveld, anbefaler jeg to forskjellige renser. På kvelden ønsker jeg en rens som renser godt, mens på morgenen ønsker jeg at den skal rense skånsomt og tilføre huden min fuktighet.

Camilla Tran

Hvor lenge skal rensen masseres på huden?

Det er ingen fasit svar på hvordan og hvor lenge produktet skal være på huden. Produktet du bruker, og hudtypen din er avgjørende for dette.

Jeg foretrekker å ha rensen litt for lenge på huden, enn for kort. For kort tid på huden kan reduserer effekten. Masser rensen med lette sirkel bevegelser. Jo lengre du masserer på huden, jo bedre er det. Massasje gjør at blodet i huden sirkulerer raskere, noe som føre til bedre opptak av næring. Massasje fremkaller hudens naturlige glød.

Slik bruker du våre renseprodukter

Hva kan du forvente når huden er renset?

Du har renset huden. Den er fri for talg, svette, forurensing og sminke. Porene dine skal være mindre, du skal ha en gylden og fin farge på huden. Flassende og tørr hud er borte. Etter rens bør huden din være myk og det viktigste av alt: mottakelig for næring. Er du en av de som har en del arr og store porer? Ved å rense huden jevnlig over tid vil dette redusere synligheten av arr og store porer. Så en massasje på to minutter pleier å gjøre godt for huden.

Tørr hud

Du med tørr hud har ofte tendens til å slurve med rensen. Du har tidligere opplevd at huden blir verre: tørrere og strammere. Rødere og mer irritert. Dette er fordi du har brukt for sterke renseprodukter. Produkter du skal se etter er skal gi fuktighet og er ekstra mild. Du kan ofte ha små sår i huden uten at du vet det. Så beroligende ingredienser er lurt å se etter. Rense melk og lotion er ofte en god løsning til deg.

Gentle Cleansing Milk er både fuktigivende og beroliggende i tillegg til at den renser huden fri for smuss.

Gentle Cleansing Milk

Fet hud

Har du fet hud er du ofte ekstra flink med rensen. Jeg vil anbefale en gele eller skum konsistens til deg. Fet hud har ofte tykk overhud, så en rens som inneholder syre er ideel for deg. Se etter produkter som er for fet hud, de inneholder ofte ingredienser som er mattende, slik at du ikke blir så blank i huden i løpet av dagen.

Gentle Purifying Foam inneholder ingredienser som hjelper med blankheter i huden.

Gentle Purifying Foam Cleanser

Normal hud / dehydrert hud

Normal og dehydrert hud er mer fleksibel på rense fronten. Både rense skum, vann og melk er fin for deg. Viktig for deg at renseproduktet gir ekstra med fuktighet.

Gentle Cleansing Foam er en ansiktsrens som også kan brukes til å fjerne øyesminke med. Passer for alle hudtyper og alle alder. Menn og kvinner.

Gentle Cleansing Foam

Akne

Rens vil holde huden din i sjakk, men for å ta knekken på det vonde må ofte en lege til. Når du renser huden anbefaler jeg å jobbe i lette bevegelser. Minst mulig friksjon på huden. Hvis du har betennelse i hårsekken, kan disse ofte vær ømme. Ved å massere på dette kan betennelsen spre seg. Så lette bevegelser er viktig for deg. Kjennes huden veldig øm, kan du påføre rensen ved å tappe den på huden. La den virke noen minutter, så spyler du det av med rikelig vann.

Gentle Purifying Foam inneholder sink som aktivt demper betennelsen og rødheter i huden.

Gentle Purifying Foam Cleanser

Ren og klar hud, whats next?

I alle år har vi blitt påminnet om å bruke fuktighets krem. Fuktighetskrem skal påføres etter huden er renset.  Før det er unødvendig, da vil kremen ligge oppå alt annet vi har på huden. På nyrenset hud får aktive ingredienser i en krem muligheten til å trekke seg inn i huden og gjør jobben sin der. Det er kjempe viktig at du tar på serum eller krem med en gang etter du har renset huden. Venter du for lenge, «lukker» huden seg, og du vil få mindre virkning av kremen.

Rens og foundation

Rens hjelper huden med å trekke til seg næring. Den får også foundation til å sitte bedre og lengre. Ved å rense huden før påføring av foundation får du også en jevnere resultat.

Vår Soft Illusion Lasting Fluid Foundation foundation har en medium dekkevnen med høy beskyttelsesevne. Fargespekteret er stort.

Soft Illusion Lasting Fluid Foundation

Naturen og dyrelivet

Ting vi påfører huden for å gjør oss vakrere, kan gjøre skader på andre. Kontinuerlig skyller vi ut store mengder i vasken som kan skade dyrelivet. Dette syns jeg er ekstra viktig å tenke på når du skal kjøpe renseprodukt. Produktet ligger i flasken lenger enn den ligger på huden vår. Enda lenger ligger den i havet, som er hjemmet til mange dyr. Gjør huden din og naturen en tjeneste. Velg renseprodukter som ikke inneholder mikrosplastikk.

Ingen av renseproduktene fra vår linje Pure Eminence inneholder mikroplastikk:

Ph verdi og mild rens

Stadig møter jeg på kunder som mistolker dette begrepet. Intimsåpe reklameres som mild og skånsom. Er den god for ansiktet også? Nei, snarere tvert imot. Når vi snakker om hud og mild rens, er det viktig å tenke ph verdi. En mild og god intimsåpe har lav ph. Mens en god og mild rens for ansiktet bør ha en ph verdi mellom 4.9-5.5. Da er den mild mot ansiktshuden. Ikke la deg bli forvirret av ordene som blir brukt på reklame.

Rens og årstider

Jeg tar hensyn til hudtype og hudtilstand når jeg skal anbefale rens. Huden forandrer seg med årstiden. Derfor er det være lurt  å endre på renseproduktet. Skal du for eksempel ut å reise, er det viktig å tenke på det. Skal du bruker solkrem, er det viktig med en rens som både renser og skrubber huden. Skal du må fjellferie, kan huden bli tørrere og dermed bør rensen tilpasses for en tørr hudtype.

Rens er som å pusse tennene

Det er ikke alltid like gøy å pusse tennene, det må vi bare gjør. Å ta en skikkelig grep dagen før du skal til tannlegen, kan hjelpe til en viss grad, men det er ikke mye. Samme gjelder det med hud rensen. Den trenger daglig pleie. Da holder den seg fin med små utfordringer innimellom. Slurver du med tannpussen, risikerer du karries. På lik linje er det konsekvenser med å skippe hud rensen også.

Du renser sjeldent huden, men når du gjør det får du kviser

Når du renser huden åpner porene seg, og «skittet» inni får fri utgang til å komme ut på hudoveflaten. I denne prosessen kan noen oppleve å få urenheter/kviser. Dette oppstår når urenheter ikke kommer hjelp ut, men er rett under huden. Det som er ekstremt viktig da er å fortsette å rense huden. Slike tilstopninger kan oppstå over hele ansiktet. Mest vanlig er nok i t-sonen, panne, neste og hake partiet.

Oftere med rens = bedre?

Huden vår blir ikke bedre av å rense masse. Renserutinen to ganger til dagen er mer enn nok. For de som sliter med akne, eller for ungdomshud som lett får kviser finnes det unntak. Til dere vil jeg anbefale å rense rett etter trening. Da er porene åpne og det er en del svette på hudoverflaten. Blir det for mye talg liggende på huden vil en akne hud få utbrudd. Så dersom du kjenner deg igjen ville jeg har renset opp mot tre ganger. Morgen, rett etter trening og på kvelden. Hvis du i tillegg har sensitiv hud, er det viktig at du bruker en rens som er mild. Da unngår huden din å bli sår.

Produkter for å rense huden

Rensemaskiner

Mange kosmetikk merker har egne maskiner som de anbefaler å bruke jevnlig for å gi huden en renere resultat. Personlig bruker jeg ikke maskiner selv, for jeg mener renseproduktet burde vær effektiv nok alene. Siden jeg har fet hud, er jeg veldig obs på bakterie smitte. Nettopp derfor bruker jeg ikke rensemaskin. De er effektive, men kan fort bli en bakteriebombe dersom du ikke renser og passer godt nok på kosten. Kosten er den delen av maskinen som er i kontakt med huden din. Fordelen med å rense ansiktet med hendene er to tinger: ved å vaske hendene godt før du starter, er det ingen fare for bakterie smitte. Og varmen. Varmen du har i hendene gjør at huden får en god massasje uten at du skal måtte å betale noe ekstra. Enklere på reiser, mindre å pakke med.

Hva gjør en ansikts toner?

Du vet sikkert at en toner skal brukes etter renseproduktet. Det kan brukes på mange måter. Mange bruker den på bomullspads, mens andre sprayer den direkte på ansiktet. Begge deler er riktig. Det som er viktig med en toner er at den må «tørkes av». Renseproduktet tar det meste fra huden. Det den ikke tar, skal bli fjernet med en toner. En annen viktig oppgave den gjør er å stabilisere ph verdien i huden etter rensen.
Selvom renseproduktet du bruker har samme ph som huden din, har ikke alltid vannet du bruker for å rense samme ph. Vann fra springen er ikke 100% rent. Derfor er det viktig å bruke en toner som kan stabilisere ph verdien, og fjerne siste «skitt» ifra huden.

Facial Tonic opprettholder den friske ph verdien til huden, samtidig som kamomille roe ned rødheter i huden. Mild og allergivennlig duft.

Facial Tonic til rens av huden

Hva skal du tørke deg med?

Det betyr ikke så mye hvordan du tørker ansiktet, så lenge du tenker på to ting. Det skal være rent, og det skal være skånsomt. Håndkle, kleenex, klut. Du kan bruke et håndkle dersom det er nytt og rent. Ikke gni den mot huden din, men tapp den forsiktig på. La håndkleet trekke til seg fuktigheten. Kleenex er veldig fin å bruke. Den er både hygienisk og skånsom mot huden. Har du en klut for ansiktet. Tørker deg, skyller den og vrir den tørr og henger den til tørk? Dette kan være en bakterie bombe. Med rester fra sminken, talg og døde hudceller kan det fort samle seg sammen med vann og bli en bakteriebombe. Unngå å bruk dette. Dersom du bruke en ny for hver dag er det fint.

Eye makeup remover

Noen ansiktsrens fjerne også øyesminke. Dette står som oftest lett tilgjengelig på forsiden av embalasjen. En egen øye sminke fjerner er ofte anbefalt da øyesminke har god holdbarhet.

Sminke som sitter godt på huden krever ofte olje til for å løse det opp. Derfor er det mange produkter som må ristet før bruk. Da blander du sammen olje og vannbaserte ingredienser før den skal på huden.

Fjerning av øyemakeup

Når øye sminken skal av er det viktig å tenke hva du skal fjerne. Kun maskara, eller er det full pakke med eyeliner og øyenskygge. Vannfast sminke er mer krevende å fjerne enn vanlig maskara.

Jeg har selv fjernet øyesminken feil i mange år. Jeg er sikker på at flere av dere gjør det samme tabben. Vi tar sminkefjerner på øynene og begynner å gnikke vekk sminken. Det er feil.

Hvordan fjerne øyesminke riktig

Noen påfører øyesminkefjerner direkte på med fingrene. Jeg liker best å påføre med en bomullspads. Personlig syns jeg dette er mer skånsomt og effektivt. Mange starter umiddebart å gnikke vekk sminken. Dette er ikke godt for huden, og du risikerer å få en del produkter inni øynene. Det som er riktig å legge den på øyelokket, og la den hvile i noen sekunder. La produktet få jobbe seg ned og løse opp sminken ved hjelp av en kjemisk prosess. Etter noen sekunder med hvile på er produktet klar til å bli fjernet. Da er det viktig å jobbe i «nedover bevegelse». Legg bomullpadsen på og beveg den forsiktig nedover mot kinnet. Alle våre renseprodukter kan brukes til å fjerne øyesminke.

Camilla Tran er produktsjef i Amberly og lidenskapelig opptatt av hudpleie og makeup. Se alle våre renseprodukter.